Als je ieder potlood, poeder, pigment, gel en stencil hebt gebruikt dat er maar te vinden is en je wenkbrauwen zien er nog steeds niet zo uit als je zou willen, dan is er microblading: een permanentere manier om je wenkbrauwen voller te doen laten lijken.
Microblading van de wenkbrauwen wordt steeds populairder. En dat is niet voor niks: niet alleen blijft het ontzettend lang mooi, het is ook nog eens een optie die er heel natuurlijk uitziet. Betekent niet dat het niet een beetje griezelig kan lijken, een (semi-permanente) tatoeage midden op je hoofd. Om goed beslagen ten ijs te komen, zetten wij hieronder de voors en tegens van deze populaire techniek op een rij.
Wat is microblading?
Wat houdt microblading in? Bij een reguliere tatoeage wordt de inkt in je huid aangebracht met een machine, maar met microblading gebeurt dat met de hand. Degene die het bij je doet tekent dunne, haarachtige lijntjes om de natuurlijke haartjes van je wenkbrauwen na te bootsen. De inkt gaat minder diep de huid in dan bij een normale tatoeage, maar microblading geeft je in feite een tattoo omdat er pigment in je huid wordt aangebracht.
Er zijn verschillende vormen van microblading
De techniek is in de loop der jaren steeds verder geëvolueerd. Zo heb je tegenwoordig ook microfeathering, waarbij er met heel lichte hand haartjes aan de natuurlijke vorm van je wenkbrauwen wordt toegevoegd, en microshading, waarbij de look van wenkbrauwpoeder wordt nagebootst. Als je er niet van houdt om wenkbrauwtrends te volgen is de klassieke techniek de beste optie.
Je voorbereiding is het halve werk
Er zijn een paar dingen die je moet weten voor je je wenkbrauwen laat microbladen. Vermijd alles waar je bloed dunner en je huid kwetsbaarder van wordt: alcohol drinken of aspirine gebruiken voor de behandeling, of retinol op je gezicht smeren. Retinol maakt je huid namelijk dunner en zorgt ervoor dat je meer zult bloeden. Dat zorgt er vervolgens weer voor dat het pigment sneller uit je huid verdwijnt door het bloeden. Vermijd dus ook bloedverdunners, aspirine, cafeïne en alcohol tijdens het helingsproces.
Alles wat je wil weten over hairstroking en 3D wenkbrauwen >
Is microblading pijnlijk?
Hoe pijnlijk is microblading? Pijn is ook maar relatief. Sommige mensen voelen het meer dan anderen. Het voelt een beetje aan als kleine krasjes op je huid. Je voelt het, maar het is niet ondraaglijk. Vaak wordt er van tevoren wat verdovende crème aangebracht op de huid om de pijn te verzachten. Als je een heel lage pijngrens hebt kun je een uur van tevoren de verdovende crème op je wenkbrauwen smeren. Sommige mensen beweren dat dit soort crèmes ontstekingen bevordert en ervoor zorgt dat het je minder nauwkeurig kunt microbladen, maar dat is niet bewezen.
Microbladen kost tijd
Vaak ligt je toch wel twee uur in de stoel. Maar hé, daarna heb je haast geen omkijken meer naar je wenkbrauwen. Wel zo handig 's ochtends vroeg.
Nazorg van je wenkbrauwen is essentieel
Nazorg betekent dat je je nieuwe wenkbrauwen moet beschermen tegen vocht, net als een gewone tatoeage. Dat betekent: geen zweterige work-outs, niet zwemmen, en niet je gezicht wassen met water – een hele week lang. Ja echt. Want, net als bij een gewone tatoeage, als je je wenkbrauwen nat maakt gaat het korstje er te vroeg af en verlies je pigment. Gebruik ook geen wenkbrauw make-up tot het helemaal geheeld is.
Sommige mensen ervaren dat hun wenkbrauwen erg jeuken en dat de huid eromheen rood wordt. Een beetje vaseline kan dit verhelpen. Je wenkbrauwen zullen er erg donker uitzien, maar de kleur neemt zo'n dertig tot veertig procent af. Lichte zwelling is normaal, maar over het algemeen zien ze er meteen goed uit en kun je er prima mee naar buiten.
Hoe lang gaat microblading mee?
Microblading is semi-permanent. Het hangt een beetje van je huidtype en levensstijl af, maar het resultaat kan wel tot drie jaar aanhouden. Wil je je wenkbrauwen in topvorm houden, dan kun je om de zes maanden terug naar de salon voor een kleine touch-up.
De intensiteit van het pigment verandert wel
Het is een behandeling waar je lang van kunt genieten, maar met realistische verwachtingen van je eigen wenkbrauwen doe je jezelf een plezier. Jouw lichaam breekt het pigment misschien sneller af dan je verwacht, en ook als je een vette huid hebt verdwijnt de kleur sneller. De haartjes worden vaak in de loop van de tijd wat waziger en zachter. Het blijft er niet zo scherp uitzien als in het begin.
Microblading is een investering
Hoe duur is microblading? Microblading kost rond de driehonderd euro. Je kunt de behandeling voor minder krijgen – maar goedkoop is in dit geval echt duurkoop. Je wenkbrauwen zitten midden op je hoofd, dus doe research voor je een salon kiest. Je wilt namelijk niet dat je microblading mislukt wordt.
ELLE's favoriete wenkbrauwproducten
Anastasia Beverly Hills
€ 28,99
SHOP